Colecţia de Hărţi “Jenő Cholnoky” din Cluj-Napoca
Colecţia a fost înfiinţată în 1884. Jenő Cholnoky a fost un geograf maghiar, profesor la Universitatea Francisc Iosif din Cluj (Austro-Ungaria) între 1905 şi 1919. Colecţia lui de fotografie, şi colecţia de hărţi a Institutului de Geografie condus de el a dispărut în anii cincizeci, fiind descoperită în 2001. De atunci, colecţia este administrată de Societatea de Geografie Cholnoky.
Colecţia de fotografie conţine 5000 de fotografii unice de la începutul secolului al XX-lea (administratorul colecţiei de fotografie: Zoltán Imecs, zimecs@yahoo.com). Fotografiile au fost realizate mai ales în Transilvania, dar avem şi fotografii care au fost făcute de Cholnoky în China sau în SUA.
Inventarul colecţiei de hărţi a fost efectuat de Zsombor Bartos-Elekes cu ajutorul studenţilor, în perioada 2006–2008. Colecţia de hărţi cuprinde 6500 de bucăţi – fiind compusă din 3200 de hărţi generale şi tematice, 3150 hărţi topografice (mai ales hărţi austriece) şi 150 de atlase. Harta cea mai veche datează din secolul al XVII-lea, iar dintre manuscrisele cele mai valoroase amintim harta editată de László Magyar, exploratorul Angolei.
După mărime, Colecţia Cholnoky poate fi considerată ca una dintre cele mai mari din țară. Ea este mai mică decât colecţia Academiei din Bucureşti, conţine cam aceeaşi cantitate de hartă ca Biblioteca Centrală Universitară din Cluj-Napoca, dar are mai multe hărţi decât Biblioteca Naţională din Bucureşti.
Colecţia de Fotografie (în limba maghiară)
Studii despre Colecţia de Hărţi (în limba maghiară şi engleză)
Site vechi cu hărţi şi atlase scanate (în limba maghiară)
Site nou cu hărţi scanate (în limba maghiară)
Administratorul Colecţiei de Hărţi: Bartos-Elekes Zsombor (bezsombor@yahoo.com)