A fényképi hagyaték teljessége

Elég nehéz lenne annyi év után pontosan megmondani, hogy a jelenleg meglévő felvételek az eredetileg készült felvételek hányad részét teszik ki. Sajnos nem találtunk semmilyen korabeli nyilvántartást. Azonban minden felvételen, az eredeti számozáson kívül van egy újabb sorszám. Tudomásunk szerint az 1960-as években az akkori – már “Babeş-Bolyai” – Egyetem munkatársai felleltározták az anyagot. Azért vagyunk biztosak ebben az időpontban, mert az egyik felvételen találtunk erre utaló dátumot. De hogy ki és miért végezte el ezt az “újraszámozást” nem tudtuk kideríteni. Nem törekedtek egy válogatásra, a felvételeket a talált sorrendben számozták újra, így sokszor előfordul, hogy az “új” számozás sorrendje nem talál az eredeti sorrenddel. Az általunk alkalmazott rendszerezés után több vizsgálatra van lehetőség. Elvileg minden felvételhez most 3 sorszám tartozik

  • az eredeti, a szerző által adott sorszám;
  • az 1960-as években adott sorszám;
  • a jelenlegi rendszerezés után kialakult sorszám;

Ha ezt a három elemet megvizsgáljuk, érdekes következtetésekre juthatunk:

A.    Ha az eredeti sorrend folytonos és a neki megfelelő “új” számozással talál, ez azt jelenti, hogy a felvételek elkészülte és a ’60-as évek között nem tűntek el felvételek.

B.    Ha az eredeti sorrend hiányos de a neki megfelelő “új” számozás folytonos, ez azt jelenti, hogy a hiányzó felvétel már a ’60-as évek előtt tűnt el.

C.    Ha az eredeti sorrend hiányos és a neki megfelelő “új” számozás is hiányos, ez azt jelenti, hogy a hiányzó felvétel a ’60-as évek után tűnt el.

D.   Végül, ha összevetjük az eredeti sorszámokat a jelenlegi sorszámmal, akkor feltételezhetően megállapíthatjuk, hogy a sorozat teljes-e. Ha például egy területen belül van 20 felvétel és az utolsó eredeti szám is 20, akkor feltételezhető, hogy a sorozat teljes, de semmiképpen nem tudhatjuk, hogy volt-e 20-nál több felvétel az adott területről.

Megállapíthatjuk, hogy a fenti lehetőségek mindegyike megtalálható a jelenlegi állapotban. Megfigyelhető, hogy a teljesnek tekinthető sorozatok mellett vannak kevésbé hiányos és nagyon hiányos sorozatok is. Így például a fenti gondolatmenet alapján úgy tűnik, hogy a Kínai üvegfelvételek közül csak egy hiányzik, a brassói filmeknek azonban csak egyötöde maradt fenn.

TOVÁBB>>> a Időpontra vonatkozó oldalra

<<<VISSZA a Szerkezetről szóló oldalra

<<<VISSZA a Fényképtár kezdő oldalára

Cholnoky Jenő Földrajzi Társaság

Kedves Látogató! Amennyiben további kérdései vannak, térképeket vagy fényképeket szeretne letölteni szívesen állunk rendelkezésére.

A Térképtárral Bartos-Elekes Zsombor foglalkozik, elérhető a bezsombor@yahoo.com e-mail címen.

A Fényképtárral Imecs Zoltán foglalkozik, elérhető a zimecs@yahoo.com e-mail címen.

 

 

 

 

 

 

 

Leave a comment