Kedves Látogató!

Groos Boróka, mesterit végzett hallgatónk államvizsga témájaként Cholnoky utazásainak feldolgozását választotta. Felhasználva a modern Internetes lehetőségeket mindenki számára elérhetővé tette Cholnoky két hosszabb utazását. A továbbiakban a használati utasítás olvasható. Kellemes utazást!

Cholnoky Jenő kínai és amerikai útjának fényképes interaktív animációja

A Google Earth program segítségével sikerült ábrázolnom Cholnoky Jenő 1896-98 közötti kelet-ázsiai és 1912-es amerikai útját, az ott tartózkodására vonatkozó megjegyzésekkel és az általa készített fényképekkel színezve. Ezeket animációk segítségével vagy anélkül lehet megtekinteni. Az elkészült útvonalat tartalmazó fájl itt tölthető le.

A lementett fájlt a következőképpen lehet betölteni:

A felső menüsor File→Open menüjét megnyitva megkeressük azt a könyvtárat, ahová lementettük a fájlt.

Ennek a fájlnak amerika_kina_cholnoky.kmza neve. Ezt betöltjük.A bal oldali Places ablak Temporary Places ágában fog megjelenni. Ahogy betöltöttük a földgömbön meg is jelenik a két út. Ha rákattintunk a betöltött fájlra, megjelenik külön-külön a kínai és amerikai úthoz tartozó könyvtár. Ezeket is meg lehet nyitni. Mindkettőben lesz egy települések nevű könyvtár, amely tartalmazza a bejelölt településeket és egy útvonal nevű könyvtár amely a megrajzolt útvonalat tartalmazza  (Figyeljünk arra, hogy mindkét útra vonatkozó könyvtár legyen aktív, vagyis legyen bejelölve, valamint az alattuk található „fotók” is)

A felhasználó kétféle animáció közül választhat:

Első lehetőség: a program időrendi sorrendben településről településre ugrik.  Ez azt jelenti, hogy ráközelít az első településre ami be van jelölve, vár pár másodpercet, majd ráközelít a következő bejelölt településre. Közben meg lehet állítani, így el lehet olvasni a címkéken található információkat vagy meg lehet tekinteni a hozzárendelt képeket, hogyha vannak. Az animáció megtekintéséhez  kattintsunk az amerika vagy kína könyvtárakon belüli települések nevű könyvtárra, utána pedig a Places ablak alján található ikonra.

Második lehetőség: a program segítségével végigrepülhetünk a bejelölt útvonalon. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy a felhasználó úgy látja a bejelölt útvonalat, mintha egy repülő ablakából szemlélné. A program ott kezdi el a repülést ahonnan Cholnoky elindult, és végig megy az egész vonalon. Ez lényegesen több időt vesz igénybe, de sokkal látványosabb. Természetesen itt is be lehet iktatni a szüneteket, hogy a felhasználó nyugodtan megtekinthesse a képeket vagy elolvassa a településekhez rendelt címkéket. Az animáció megtekintéséhez  kattintsunk az amerika vagy kína könyvtárakon belüli útvonal nevű könyvtárra, majd az ebben található kínai út vagy amerikai útra. Utána pedig a már említett módon a Places ablak alján található ikonra kattintva indul az animáció.

Az animáció lejátszása előtt szükségünk lehet néhány beállításra. Ezt a Tools→Options menü Touring opcióján belül tehetjük meg. Itt lehet változtatni, hogy milyen magasságból, szögből szeretnénk látni a tájat és hogy milyen gyorsan haladjunk. Ezen kívűl ha az első animációs módszert választjuk, tudjuk állítani, hogy a program hány másodpercet időzzön egy településnél, illetve mennyi idő alatt tegye meg az utat a következő településig. Figyeljünk arra, hogy a Fly along lines és a Show ballon… opciók legyenek bekapcsolva.

Miután valamelyik animációt elindítottuk a térképfelület alján meg fog jelenni az itt látható irányító panel.

Ennek a segítségével tetszés szerint belefuttathatunk az útba, vagy megállíthatjuk, ha meg szeretnénk nézni a képeket, vagy más információkat. Ha túl lassúnak találjuk a repülést kattintsunk a harmadik gombra (akár többször is).

Az animációk mellett a Google Earth rendelkezik egy repülőszimulátor funkcióval is. Ezt használva két típusú gépet vezethetünk. Bárhonnan fel tudunk szállni és bárhol tudunk landolni. Az animációktól eltérően itt a felhasználó irányítja, hogy hol és milyen irányba szeretne repülni. Ha ki szeretnénk próbálni ezt az alkalmazást a felső menüsorban található Tools menüt lenyitva, megtaláljuk az Enter Flight Simulator parancsot. Erre rákattintva megjelenik egy ablak, ahol kiválaszthatjuk, hogy melyik repülőgépet szeretnénk használni. Itt kell beállítani azt is, hogy honnan szeretnénk indulni. A program felajánl pár nagyobb repteret, de jelen esetben a Current View-t válasszuk, így onnan indul, ahova előzőleg állítottuk a földgömböt (a listában szereplő egyik település legyen aktív). Mielőtt elindítanánk alaposan nézzük meg, hogy milyen funkciók vannak repülés közben. Ezt a Google Earth internetes oldalán találjuk meg.

(http://earth.google.com/intl/en/userguide/v4/flightsim/index.html)

Elindítás előtt a Tools→Options→Navigation menü alatt még végezhetünk pár beállítást, például a sebességre vonatkozóan.

Az egyes területekhez rendelt címkéket és fényképeket természetesen animációk nélkül is meg lehet tekinteni.

Ha a jobb oldali ablak Layers menüjében a Panoramio Photos nevű réteget bekapcsoljuk, mások által feltöltött fényképeket nézhetünk meg az általunk kiválasztott helyszínekről. Ezeket össze tudjuk hasonlítani a Cholnoky által készített felvételekkel, így láthatjuk a különbséget a mai és akkori viszonyok között.

Kellemes “utazást” kívánunk!