Amint a már régebben feltöltött albumokban látható a Cholnoky Fényképtárban szép számmal akadnak sztereó felvételek, olyan fényképpárok amelyek megfelelő eszköz segítségével térhatásban nézhetők. Annak idején ez az eszköz egy fából készült sztereoszkóp volt. A fennmaradt eszköz egy Brewster típusú sztereoszkóp amely valószínűleg a XIX. század végén készült. Ebbe lehetett helyezni a felvételek pozitív másolatait, majd a nézőkén keresztül nézve a megfelelő távolság beállítása után megvalósult az a feltétel, hogy a két szemünk csak a neki megfelelő képet lássa. A többi az agyunk dolga, a két kép egymásra került és megjelent a térhatás! Az alábbi felvételen látható a korabeli sztereoszkóp.

DSCF3905k

A technika fejlődésével újabb lehetőségek alakultak ki. Ilyen az anaglif, amely kétszínű lencsével valósítja meg a sztereoszkopikus 3D-látványt. A jelenleg használt színek a vörös és ciánkék, ahol a vörös tónus a bal oldali képnek felel meg. Ez a megjelenítési módszer alkalmas fekete fehér képek megjelenítésére, ezek megtekintéséhez azonban a szemlélőnek szüksége van a megfelelő színű szemüvegre.

Mi egy harmadik lehetőséget választottunk, ehhez az ötletet a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának munkatársától kölcsönöztük. Az animált gif állományokról van szó. Ehhez találunk további információkat és programot a következő linken. Ez a technika a két képet egymásra helyezi és gyors egymásutánban hol az egyiket, hol a másikat mutatja. Látszólag a kép mozog de valójában a két szemnek megfelelő képek váltogatják egymást elég jó térhatást biztosítva. Jelenleg egyik szakkollégista diákunk dolgozik ezeknek a képeknek az előállításán. Az elkészült felvételeket – a könnyebb keresés miatt – szintén megyei albumokba csoportosítva tesszük közzé. Összesen 524 darab 9*18 cm-es sztereó képpár található a fényképtárban, ezek közül 407 a Történelmi Magyarország vármegyéiben, 117 pedig külföldön készült.

A továbbiakban megyei albumokba szervezve  közöljük az elkészült felvételeket.

Ba201.gif
Ba201.gif
A Duna partja Duna-Szekcsőnél. 1910.VII.9. Nagy árvíz a Dunán
Ba202.gif
Ba202.gif
A Duna elöntött ártere Baár előtt. 1910.VII.9
Ba203.gif
Ba203.gif
A Duna elöntött ártere Baárnál. 1910.VII.9
Ba204.gif
Ba204.gif
A mohácsi csata emléke a Csele-patak partján
Ba205.gif
Ba205.gif
Csele-patak az országút hídjáról
Ba206.gif
Ba206.gif
A mohácsi terasz pereme Törökhalomnál Mohácstól délre. Nézet észak fele.
Ba207.gif
Ba207.gif
A mohácsi terasz pereme Törökhalomnál Mohácstól délre. Nézet dél fele.
Ba208.gif
Ba208.gif
A dunántúli plató pereme a Duna völgye felé, Főkerezeglak alatt
Sztereó felvételek » Sztereó felvételek - Külföld
A keresési feltételnek megfelelő albumot vagy képet nem találtunk.

Comments are closed.