Amint a már régebben feltöltött albumokban látható a Cholnoky Fényképtárban szép számmal akadnak sztereó felvételek, olyan fényképpárok amelyek megfelelő eszköz segítségével térhatásban nézhetők. Annak idején ez az eszköz egy fából készült sztereoszkóp volt. A fennmaradt eszköz egy Brewster típusú sztereoszkóp amely valószínűleg a XIX. század végén készült. Ebbe lehetett helyezni a felvételek pozitív másolatait, majd a nézőkén keresztül nézve a megfelelő távolság beállítása után megvalósult az a feltétel, hogy a két szemünk csak a neki megfelelő képet lássa. A többi az agyunk dolga, a két kép egymásra került és megjelent a térhatás! Az alábbi felvételen látható a korabeli sztereoszkóp.

DSCF3905k

A technika fejlődésével újabb lehetőségek alakultak ki. Ilyen az anaglif, amely kétszínű lencsével valósítja meg a sztereoszkopikus 3D-látványt. A jelenleg használt színek a vörös és ciánkék, ahol a vörös tónus a bal oldali képnek felel meg. Ez a megjelenítési módszer alkalmas fekete fehér képek megjelenítésére, ezek megtekintéséhez azonban a szemlélőnek szüksége van a megfelelő színű szemüvegre.

Mi egy harmadik lehetőséget választottunk, ehhez az ötletet a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának munkatársától kölcsönöztük. Az animált gif állományokról van szó. Ehhez találunk további információkat és programot a következő linken. Ez a technika a két képet egymásra helyezi és gyors egymásutánban hol az egyiket, hol a másikat mutatja. Látszólag a kép mozog de valójában a két szemnek megfelelő képek váltogatják egymást elég jó térhatást biztosítva. Jelenleg egyik szakkollégista diákunk dolgozik ezeknek a képeknek az előállításán. Az elkészült felvételeket – a könnyebb keresés miatt – szintén megyei albumokba csoportosítva tesszük közzé. Összesen 524 darab 9*18 cm-es sztereó képpár található a fényképtárban, ezek közül 407 a Történelmi Magyarország vármegyéiben, 117 pedig külföldön készült.

A továbbiakban megyei albumokba szervezve  közöljük az elkészült felvételeket.

BB201.gif
BB201.gif
A titeli plató a tiszaparti szakadékai
BB202.gif
BB202.gif
A titeli plató a tiszaparti szakadéka Titelnél
BB203.gif
BB203.gif
Barlang-lakás Titel mellett
BB204.gif
BB204.gif
Omlás a titeli plató tiszaparti szakadékain
BB205.gif
BB205.gif
Feljáró a titeli platón, Tündéres (Vilov) falunál
BB206.gif
BB206.gif
BB207.gif
BB207.gif
Dolina a titeli platón, juhokkal
BB208.gif
BB208.gif
Dolina a titeli platón
BB209.gif
BB209.gif
Titel a Begatorkolat felől tekintve
BB210.gif
BB210.gif
Ferencz-csatorna Ó-Verbász előtt
BB211.gif
BB211.gif
Jedlicska-bara, lösz-kanyon Óverbász felett
BB212.gif
BB212.gif
Régi parti düne Zombortól északra, a Berdáni vadászháztól észak felé
BB213.gif
BB213.gif
Egyensúlyozott kapu a zombori bunyevácz telepen a várostól északra
BB214.gif
BB214.gif
Mosztonga-bara, dunai összeszűkűlt morotva, Zombortól északra, a bunyevácz telep mentén
Sztereó felvételek » Sztereó felvételek - Külföld
A keresési feltételnek megfelelő albumot vagy képet nem találtunk.

Comments are closed.