Adomány

2010 novemberében értékes adományt kapott a Cholnoky Jenő Földrajzi Társaság gyűjteménytára Nagy Arisztid révén Fekete Margittól. Fekete Margit kolozsvári lakos, id. Fekete Mihály menye, ifj. Fekete Mihály özvegye. Idősebb Fekete Mihály, eredetileg kőműveslegény, Cholnoky Jenő vette fel 1905 körül a kolozsvári Ferenc József Tudományegyetemre laboránsnak, fényképésznek, és maradt ebben a munkakörben a két világháború között is a román tannyelvű egyetemen is. Ifjabb Fekete Mihály Cholnoky Jenő keresztfia volt.

Az adomány több részből áll: 9 darab régi fénykép a Cholnoky, Schilling és Fekete-családokról, régi levelek Cholnoky és Fekete között valamint 4 db. Cholnoky-kötet.

Ízelítő a fényképekből és levelekből:

  1. Id. Fekete Mihály önarc(fény)képe 1914-ből.
  2. Cholnoky Jenő levele id. Fekete Mihályhoz 1926-ból (első oldal , 2-3. oldal )
  3. A Cholnoky-család az első kolozsvári években: Cholnoky Jenő és Barrois Petronella (első felesége), három gyermekük (balról jobbra): Béla, Ilonka és Tibor.
  4. A Schilling-család . A hátsó sorban bal oldalon Schilling Lajos történészprofesszor és fia, Schilling Gábor, Cholnoky adjunktusa.

Ezúton is szeretnénk megköszönni Fekete Margitnak az adományt, valamint Nagy Arisztidnek az önzetlen segitséget!

Cholnoky konferencia

2010-ben kettős Cholnoky évfordulót ünnepelünk: születésének 140. halálának 60. évfordulóját. Ebből az alkalomból a Magyar Földrajzi Múzeum konferenciát szervezett.erd1_k.jpg A bemutatott dolgozatok Cholnoky sokoldalú tevékenységét mutatták be. A konferencia programja megtekinthető ide kattintva. A dolgozatok a Földrajzi Múzeumi Tanulmányok 18. számában jelentek meg.

 

Egyesületünk részéről négy dolgozat került bemutatásra.

erd2_k.jpgImecs Zoltán a kolozsvári Cholnoky hagyaték fényképeit mutatta be. A megjelent dolgozat letölthető itt.

 

 

erd3_k.jpg

 

Groos Boróka és Miklós Réka mesteri hallgatók Cholnoky kínai útját elevenítették fel. Dolgozatuk itt olvasható.

 

erd4_k.jpg

 

Bartos-Elekes Zsombor bemutatta a Cholnoky-hagyaték térképgyűjteményét, majd a korabeli földrajz oktatásról tartott előadást. Ez utóbbi itt olvasható.

 

 

 

Cholnoky Jenő Földrajzi Társaság

Kedves Látogató! Amennyiben további kérdései vannak, térképeket vagy fényképeket szeretne letölteni szívesen állunk rendelkezésére.

A Térképtárral Bartos-Elekes Zsombor foglalkozik, elérhető a bezsombor@yahoo.com e-mail címen.

A Fényképtárral Imecs Zoltán foglalkozik, elérhető a zimecs@yahoo.com e-mail címen.