A KOLOZSVÁRI CHOLNOKY JENŐ TÉRKÉPTÁR

Colecţia de Hărţi “Jenő Cholnoky” din Cluj-Napoca

The Cholnoky Map Collection from Cluj-Napoca / Kolozsvár

2001 tavaszán a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem Földrajz Karának épületében az egyik raktárhelyiség kiürítésekor bukkant felszínre az egykori Ferenc József Tudományegyetem Földrajzi Intézetének évtizedekkel korábban elsüllyedt térképtára és fényképtára, pontosabban a maradékuk.

A gyűjteményt 1884-ben alapították, majd Cholnoky Jenő építette ki. Cholnoky Jenő, a magyar földrajztudomány kiemelkedő alakja, 1905 és 1919 között a kolozsvári Ferenc József Tudományegyetem egyetemi tanára volt. Cholnoky ez idő alatt építette ki a Földrajzi Intézet könyv-, fénykép- és térképtárát. A FJTE Földrajzi Intézete általa összeállított fénykép- és térképtárának anyagát pár évtizedig még számon tartották, de utána ismeretlen helyen volt újabb évtizedekig, 2001 tavaszi megtalálásáig. Azóta Cholnoky kolozsvári hagyatékát a Cholnoky Jenő Földrajzi Társaság kezeli.

Az elmúlt években Imecs Zoltán vezetésével a mintegy ötezer fényképből álló fényképtárat katalogizálták, részben digitalizálták.

2006 és 2008 között történt meg a térképtár tételes feldolgozása Bartos-Elekes Zsombor vezetésével, egyetemi hallgatók segítségével. Mintegy 6500 térképet tartalmaz, ebből 3200 térkép általános és tematikus térkép, 150 atlasz, és 3150 (főleg osztrák) topográfiai térkép. A legrégebbi térkép 17. századi és több egyedi kéziratos térképpel is rendelkezünk (pl. Magyar László felfedező Délnyugat-Afrika térképvázlatával).

A térképtárat Románia egyik legnagyobb régitérkép-gyűjteményének lehet tekinteni: kisebb a Román Akadémia bukaresti térképtáránál, kb. azonos méretű a kolozsvári Központi Egyetemi Könyvtár térképtárával, megelőzi méretben a bukaresti Nemzeti Könyvtár térképtárát.

2008 óta szakkollégiumi keretek között kutatások folynak: tanulmányok készülnek, a digitalizálással haladunk (mintegy 2500 lapot már digitalizáltunk, honlapunkon megjelenítettünk), továbbá kiállításokat szervezünk.

A Cholnoky Jenő Földrajzi Társaság honlapja

A Fényképtár honlapja

A térképtárral foglalkozó szakkollégium

Térképtárral kapcsolatos tanulmányok

Digitalizált térképek, atlaszok (korábbi felület, korlátozott böngészéssel és letöltéssel)

Digitalizált térképek (új felület, korszerű keresővel, böngészéssel, letöltéssel)

Bármilyen, a térképtárral kapcsolatos kérdéssel, kéréssel kérem forduljanak levélben Bartos-Elekes Zsomborhoz.