A fényképek területi eloszlása

Cholnoky – egy igazi földrajztudóshoz méltóan – sok helyen megfordult és sok helyen készített felvételeket. A kolozsvári hagyaték feldolgozása során, amint összeállt a felvételek katalógusa  kiderült, hogy hol készültek azok a felvételek amelyek jelenleg Kolozsváron találhatók. A legrégebbi felvételek a tudós kínai útjáról származnak (1897-1899). Kutatásaink eredményeképpen kiderült, hogy a Kolozsváron lévő felvételek az eredetiek másolatai.

Cholnoky 1905 és 1919 között tartózkodott Kolozsváron. Ez idő alatt főleg a korabeli Magyarország vármegyéiben készített felvételeket. A kolozsvári anyagban összesen 44  vármegyében készült felvételek találhatók. Ezek területi eloszlását jelenítettük meg térképeken, külön feltüntetve a filmre készült felvételeket és az üveglemezre készített felvételeket. Összesítve is elkészítettük a térképet, minden esetben megjelenítve a felvételek számát. Mindezek a felvételek megtekinthetők a “Történelmi Magyarország” albumban, vármegyék szerint csoportosítva.

Közben külföldön is járt. A legtöbb felvétel az Amerikai Egyesült Államokban tett utazás alkalmával készült. Ezen kívül készített felvételeket Olaszországban, a Spitzbergákon, Dalmáciában, Szerbiában, Ausztriában és Romániában is. Mindezek a felvételek megtekinthetők a “Külföld” albumban országonként csoportosítva.

<<<VISSZA a felvételek időpontjáról szóló oldalra

<<<VISSZA a Fényképtár kezdő oldalára

Cholnoky Jenő Földrajzi Társaság

Kedves Látogató! Amennyiben további kérdései vannak, térképeket vagy fényképeket szeretne letölteni szívesen állunk rendelkezésére.

A Térképtárral Bartos-Elekes Zsombor foglalkozik, elérhető a bezsombor@yahoo.com e-mail címen.

A Fényképtárral Imecs Zoltán foglalkozik, elérhető a zimecs@yahoo.com e-mail címen.

 

 

 

 

 

 

 

Leave a comment