Szülőföld Alap

2008 elején a Szülőföld Alap Kulturális és Egyházi Kollégiumának pályázatán nyert támogatás eredményeképpen elkészült a Térképtár feldolgozása. A munkát Bartos-Elekes Zsombor vezette, munkájában segítették Groos Boróka, Lázár István és Veres József földrajz szakos hallgatók. Az elkészült nyilvántartás lehetővé teszi az egyes tételek digitális keresését és mivel a térképek a már bemutatott új fiókos rendszerben vannak elhelyezve, könnyen meg is találhatók. Az érdeklődők megtekinthetik itt az általános nyilvántartást, aminek a segítségével eldönthetik, hogy mi érdekli őket. További részletekért – megjelölve a kiválasztott csoportot – forduljanak Bartos-Elekes Zsomborhoz a bezsombor@yahoo com címen!

A továbbiakban szándékunkban áll a gyűjtemény érdekesebb darabjait digitális formában is megjeleníteni.

Ugyanakkor a Fényképtárban is folyt egy kis munka. Sikerült digitális formába alakítanunk a fényképi hagyaték “Khína” részét amely 190 felvételt tartalmaz (189 darab 13*18 cm-es üveg nagatív, és 190 darab 13*8 cm-es diapozitív, az üvegnegatívok másolata). Ezeket a felvételeket Cholnoky 1897-ban készítette.

Ugyancsak befejeztük az Egyesült Állmokban készült felvételek szkennelését (475 darab 9*12 cm-es síkfilmre készült felvétel). Mindezek a felvételek hamarosan elérhetők és letölthetők lesznek de nem teljes felbontásban. Aki szeretné használni ezeket a felvételeket, forduljon a fényképi rendszer gazdájához!

Ezúton is szeretnénk megköszönni a Szülőföld Alap Iroda támogatását, mely nagymértékben hozzájárult a Cholnoky Hagyaték közkincsé tételéhez!

Comments are closed.